4 triki za hitro prenehanje kajenja

4 triki za hitro prenehanje kajenja

  14 Sep 2022

Tako kadilci kot nekadilci se še kako dobro zavedamo, da je kajenje zelo nezdrava razvada, ki ima na naša življenja in zdravje hude posledice. V prvi vrsti zastrupljamo pljuča, a tudi druge organe, in olajšamo pot do nastanka različnim boleznim.

Na drugi strani pa s kajenjem izgubljamo ogromno denarja, naše obleke ves čas smrdijo, neprijeten vonj imamo tudi v zadahu. Marsikdo bi se rad rešil te odvisnosti od nikotina, pa mu žal ne gre najbolje, medtem ko nekdo drug enostavno vrže škatlico cigaret v smeti in preneha s kajenjem.

1. Prepoznajte aktivatorje

Dobro pomislite, kdaj in zakaj sežete po cigareti. Razlogov med kadilci je vsaj toliko kot kadilcev samih, a prav vsak ima svoje aktivatorje, ki ga napeljejo, da prižge cigareto. Je to misel, da kava brez cigarete ni nič, ali pa je vaš izgovor, da tako blažite stres?

Kdaj kadite?

Ko razmišljate o prenehanju kajenja, pomislite, kaj vas sploh žene k temu, da prižgete cigareto.

Nekateri kadilci kadijo iz dolgčasa. Doma nikoli ne prižgejo, ko so zunaj na kavi ali v družbi pa pokadijo tudi po 10 in več cigaret. Rečejo si družabni kadilci, a še vedno so kadilci. Morda kadite zato, ker menite, da se tako ne boste zredili. Ne glede na to, kaj so vaši aktivatorji, poiščite jih in si jih zapišite na list papirja ter sistematično izločajte možnosti za nastanek takšnega razmišljanja.

2. Obogatite

No ja, morda ne boste prav hitro zrasli v milijonarja, vendarle pa kadilci po prenehanju kajenja prihranijo veliko denarja. Nekateri si celo kupijo avtomobil. Vsakič, ko vas bo prijelo, da bi prižgali cigareto, v hranilnik vrzite 1 evro ali vsaj 50 centov. Lahko pa tudi znesek, ki ste ga doslej v povprečju zapravili za cigarete.

Karkoli boste izbrali, boste kaj kmalu lahko videli, da gre za zares nepredstavljive zneske. Denar je lahko vaša motivacija, kar boste z njim kasneje storili, pa tema za pogovore o tem, kako ste prenehali s kajenjem.

3. Pripravite teren

Nekateri kadilci enostavno en dan rečejo, da bodo prenehali kaditi in to storijo. Niso pa vsi ljudje enaki in enako psihično močni za kaj takšnega. Tudi spremembe v telesu so na ta način precej bolj intenzivne, zato je morda smotrno razmisliti o postopnem opuščanju kajenja, a le pod pogojem, da si začrtate kratek časovni okvir in se ga striktno držite.

Sprva le manj cigaret, potem pomoč z nikotinskimi obliži, morda tudi kakšna terapija v ta namen. Poiščite vse pozitivne razloge za prenehanje kajenja in si jih zapišite ter shranite v denarnico. Ko vam bo težko, preglejte seznam in spomnili se boste občutkov v trenutku, ko ste jih pisali.

4. Izbirajte družbo

Nekaterim kadilcem je težko prenehati s kajenjem, ker so ves čas v družbi kadilcev: v službi med odmorom ali popoldne s prijatelji. Če je le mogoče, zahajate raje v družbo, ki ne kadi, ukvarjajte se s športnimi aktivnostmi in hodite na sprehode.

Če česa ne moremo izbirati, je to družina. V kolikor tudi partner kadi, je to lahko kar težavno, po drugi strani pa morda še večja motivacija, da se dokažete. Zapomnite si. To počnete za svoje in za zdravje drugih. Tudi družine.


Parse error: syntax error, unexpected '<', expecting end of file in /home/hriph2f/zunanjifitnes.si/wp-content/themes/good-news-lite-child/footer.php on line 39