Zakaj so sladke pijače škodljive?

Zakaj so sladke pijače škodljive?

  13 Dec 2021

Se tudi vi na nek način zavedate, da sladke pijače morda niso najbolj zdrave za vaše telo, pa se jim vseeno ne morete upreti? Verjamemo, da boste po prebranem članku dovolj informirani in tudi prepričani v to, da po njih ne boste več segli. Vsaj ne tako pogosto.

Če ste starš, potem se morate zavedati tudi velike nevarnosti, ki jo pitje sladkih pijač povzroča vašemu otroku. V prvi vrsti so le-te med poglavitnimi krivci za zobno gnilobo, kasneje pa, ker se otrok na te pijače navadi, to vodi tudi v razvoj drugih nevarnih bolezni.

Recite NE sladkim pijačam

Za začetek povejmo, da v sladkanih pijačah sladkor ni edini škodljivec. Vsekakor je potrebno povedati, da toliko sladkorja, kot ga v povprečju dnevno zaužijemo, naše telo nikakor ne potrebuje. Še posebej ne predelanega, belega. Če si kakšno jed ali pijačo sladite, naredite to z rjavim sladkorjem ali še bolje – medom.

Pri osebi, ki se je navadila piti sladke pijače, je kar nekaj težav s tem, da se jih odvadi. Kljub močni želji namreč telo in možgani želijo tisti delež sladkorja in okusa, s katerim so zasvojeni. Se sliši pregrobo? Ampak tako je. Prav zato lahko v podobnih primerih opazimo tudi neke vrste odtegnitveni refleks.

Katere bolezni povzroča?

Pogosto pitje pretirano sladkanih pijač lahko vodi v razvoj različnih bolezni. Takoj na začetku je potrebno omeniti debelost. Prav sladkor v pijači je nemalokrat krivec za prekomerno težo in hudovanje nad nič hudega slutečo tehtnico.

Sladkor namreč vsebuje veliko kalorij, sladke pijače pa ogromno sladkorja. O tem nekaj kasneje, na tem mestu pa dodajmo še povečano možnost za nastanek diabetesa, zamaščena jetra, dvig slabega holesterola in tudi visok krvni tlak, ki vpliva na zdravje srčno-žilnega sistema.

Sokrivci sladkih pijač

V sladkih pijačah je navadno še kar nekaj drugih škodljivih elementov, ki slabo vplivajo na naše zdravje in počutje. Morda kofein ni znan kot škodljiv saj ga vsako jutro uživamo v kavi. A prevelike količine kofeina v telesu povzročajo zmedo, kot so povišan utrip, depresija in podobno.

Kofein

Tudi prevelike količine kofeina imajo negativne stranske učinke.

Verjetno ni potrebno posebej izpostavljati škodljivosti umetnih barvil, ki se jih v tovrstnih pijačah kar tare. Čeprav proizvajalci dvigujejo roke, češ da so vse te primesi pijačam tam v dovoljenih odmerkih, pa je nujno, da se zavedamo njihove škodljivosti in jih prečrtamo s seznama živil.

Kaj pa zakon?

Ko človek enkrat prebere, kako zelo škodljivo je nekaj, pa se to kljub vsemu mirno prodaja in nudi celo otrokom, se vpraša tudi, kje je v tem primeru zakon. Če vsi vemo, da je kajenje škodljivo, cigareti pa so še vedno v prodaji, a po zakonu vsaj opremljeni z odbijajočimi slikami, zakaj ne naredimo enako v primeru sladkih pijač. Kot vidimo, so tudi te podobno škodljive za naše zdravje, a še vedno kričijo na nas z vseh trgovskih polic in oglasov na televiziji, panojih ob cesti ali na spletu.

Zakaj na omenjenih pijačah ne vidimo vsaj opozorila, da povzroča debelost? Naša družba očitno še ni tako daleč in še vedno ščiti zaslužek pred zdravjem. K sreči pa se zadeve premikajo v pravo smer in v tem pogledu vse večkrat vidimo izdelke brez dodanega sladkorja, ali vsaj s precej manj kot običajno.

Koliko sladkorja je zares v sladkih pijačah?

Zelo pomembno vprašanje, tako kot je pomemben tudi odgovor. Ko boste iskali količino dodanega sladkorja v pijači, boste opazili, da je informacija napisana zelo na drobno ter kar nekako skrita. Ob tem pa bodite pozorni še na eno dejstvo.

Običajno je navedena količina sladkorja v gramih, a le na 100 ml pijače in ne glede na celoten izdelek. Tako naj vas ne preseneti, če boste izračunali, da vsebujejo določene priljubljene pijače kar okrog 6 malih vrečk sladkorja za v kavo. Preveč, se vam ne zdi?