Kako vnaprej preprečiti izgorelost?

Kako vnaprej preprečiti izgorelost?

  31 Mar 2022

Da je danes vse več izgorelosti, vidimo na lastne oči pa tudi preberemo v medijih. Žal se veliko ljudi še vedno ne zaveda potencialne nevarnosti in ne pozna razlogov, ki vodijo v stanje kronične utrujenosti in pomanjkanja volje do česarkoli.

Pojavi se konstanten stres, depresija in slabša zmožnost komunikacije. Tudi težave s koncentracijo so eden od znakov, ki vodijo v izgorelost. Da do nje ne pride, pa je potrebno pravočasno reagirati in urediti svoje življenje tako, da je v njem dovolj prostora za vse tisto, kar radi počnemo.

Poskrbite za ustrezne delovne pogoje

Eden bolj znanih razlogov, ki vodijo do izgorelosti, so slabe razmere v službi. Gre za okolje, v katerem preživimo tretjino svojega dneva, zato je še kako pomembno, da se tam počutimo dobro. Zelo pomemben je odnos z vodstvom in sodelavci.

Če je okolje na nek način toksično in nas dela nesrečne, je to zagotovo razlog za spremembe. Prav tako je pomembno, da si na svoja ramena ne nalagamo več dela, kot ga zmoremo opraviti, pri tem pa se zavedati tudi, da tega nikakor ne smemo dovoliti drugim.

Naučite se reči NE

Prav besedo NE je silno težko uporabiti, ko nam želijo natovoriti še več dela. Ko čutimo, da ga nismo več sposobni opravljati, moramo to jasno povedati. In ne le v službi. Enako velja doma ali v družbi. Ljudje, ki vedno kimajo in so vedno na razpolago, čeprav se morda počutijo izkoriščane ali na smrt utrujene, imajo veliko možnosti za izgorelost.

Žal je tako, da vsega človek pač ne zmore. Potrebno se je zavedati svojih sposobnosti in dovoliti svojemu telesu in umu, da se spočijeta. Prav nič sramotnega ni v tem, če si občasno privoščite dopust in odmor od vsega, kar vas bremeni.

Zavedajte se vzrokov, ki vodijo v izgorelost

Danes je težko reči, da nečesa ne vemo, saj je na voljo neskončno informacij, ki jih imamo ves čas na dosegu rok. Na spletu lahko veliko preberemo tudi na temo izgorelosti, zato si velja vzeti nekaj časa tudi za ta del izobraževanja. Ko človek enkrat pozna nevarnosti izgorelosti, se bo precej močneje potrudil, da do nje ne pride.

Tempo življenja

Obstaja mnogo informacij o izgorelosti, ki nam lahko pomagajo, da jo preprečimo.

Pogovarjajte se s prijatelji tudi o tej temi. Včasih kar nekako preslišimo, ko nam nekdo dobronamerno svetuje, naj se malce umirimo, da pustimo nekaj dela tudi drugim in naj se ne ženemo tako zelo za uspehom na poslovnem področju.

Umirite tempo življenja

Proč od stresa, depresije, tesnobe in izgorelosti vodi prav posebna pot. Najprej se je treba svojih težav zavedati in jim ne dovoliti, da se razvijejo v kroničen problem. Dan ima na voljo 24 ur, od katerih smo eno tretjino v službi, eno tretjino v postelji, preostali del pa nam ostane za družino in zase.

Nujno si brez kančka slabe vesti vzemite tisto malenkost, ki vam pripada, in se umirite. Ugasnite mobilni telefon, ne glejte službene e-pošte in pojdite raje v naravo, na rekreacijo, berite knjigo ali ustvarjajte. Zelo dobrodošla bosta tudi joga in meditacija. Vse, kar vas veseli, bo dobro za vas.