Vzroki in simptomi erektilne disfunkcije pri moških

Vzroki in simptomi erektilne disfunkcije pri moških

  31 Dec 2021

Erektilna disfunkcija, znana tudi kot impotenca, se zgodi, ko ne morete doseči ali ohraniti erekcije, ki bi zadostovala za spolno zadovoljstvo obeh partnerjev. Medtem ko imajo skoraj vsi odrasli moški občasno erektilno disfunkcijo, ima kar 50 % moških vseh starosti redno erektilno disfunkcijo.

Vzroki za erektilno disfunkcijo

V preteklosti so zdravniki za erektilno disfunkcijo krivili psihične težave ali, pri starejših moških, proces staranja. Mnenje zdravnikov pa se je v zadnjih letih glede vzrokov impotence zelo spremenilo. Čeprav s starostjo traja dlje časa, da se moški vzburi in posledično doseže erekcijo, starost sama večinoma ni vzrok za nastanek impotence. Poleg tega težava običajno ni psihološka. Urologi zdaj menijo, da fizične težave prispevajo k večini dolgotrajnih primerov erektilne disfunkcije pri moških, starejših od 50 let.

Erekcije vključujejo predvsem krvne žile. In najpogostejši vzroki erektilne disfunkcije pri starejših moških so stanja, ki blokirajo pretok krvi v penis. Sem spadajo otrdelost arterij (ateroskleroza) in sladkorna bolezen. Drug vzrok je lahko okvarjena vena, ki omogoča prehitro odtekanje krvi iz penisa. Druge motnje, pa tudi hormonsko neravnovesje in nekatere operacije, lahko povzročijo impotenco.

Procese krvnih žil, ki vodijo do erekcije, nadzoruje vaš živčni sistem. Nekatera zdravila lahko ovirajo živčne signale, ki povzročijo erekcijo. Vključujejo nekatera poživila, pomirjevala, diuretike, antihistaminike in zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, raka ali depresije. Vendar nikoli ne prenehajte jemati zdravil, razen če vam tako naroči zdravnik. Alkohol, tobak in prepovedane droge, kot je marihuana, lahko prav tako prispevajo k erektilni disfunkciji.

Pri mlajših moških so psihične težave najverjetnejši razlog za erektilno disfunkcijo. Slaba komunikacija s partnerjem ali razlike v spolnih preferencah lahko povzročijo napetost in tesnobo. Čvrsta erekcija je v teh primerih težko dosegljiva. Težava je lahko povezana tudi s temi stanji:

  • depresija,
  • utrujenost,
  • stres,
  • spolni strahovi,
  • zavrnitev s strani staršev ali vrstnikov,
  • spolna zloraba v otroštvu.

Simptomi erektilne disfunkcije

Simptomi erektilne disfunkcije se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Ti vključujejo:

  • moški sploh ne more doseči erekcije,
  • moški lahko občasno doseže erekcijo
  • moški ima težave z ohranjanjem erekcije dovolj močne za normalen spolni odnos,
  • moški ima pomanjkanje želje po seksu.

Diagnoza erektilne disfunkcije

Ko obiščete zdravnika zaradi simptomov erektilne disfunkcije, bo ta poskušal ugotoviti, ali imate drugo zdravstveno stanje, ki bi lahko povzročilo težavo. Vprašali bodo o vaši zdravstveni anamnezi, vključno z vprašanji o vašem spolnem življenju.

Obisk zdravnika

Zdravnik bo preveril, ali kakšno drugo stanje povzroča erektilno disfunkcijo.

Če bo zdravnik predpisal zdravila za erektilno disfunkcijo, na primer sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra, Staxyn) in tadalafil (Cialis, Adcirca). Ta delujejo tako, da povečajo pretok krvi v vašem penisu. To vam pomaga doseči erekcijo, ko ste spolno vzburjeni. Več o zdravljenju erektilne disfunkcije si lahko preberete v tem prispevku.