Kako nespečnost škoduje zdravju?

Kako nespečnost škoduje zdravju?

  26 Nov 2021

Spanje. Nekaj, kar obožuje prav vsak med nami. Žal pa kvalitetnega spanca nismo deležni vsi v enaki meri. Telo za svoje optimalno delovanje potrebuje 7 ali 8 ur spanja, med katerim se regenerira in opravi določene nujne procese, ki so rezervirani za ta čas.

Tudi možgani morajo počivati, čeprav v resnici delajo tudi ponoči, a nekatere druge pomembne reči. Denimo shranjevanje spominov, urejanje informacij in podajanje »nočnih« ukazov celotnemu telesu. Pa ste vedeli, da lahko nespečnost močno ogrozi zdravje posameznika? Preverite, kako.

Stres in depresija

Nekaj neprespanih noči ali nekaj noči slabega spanca še ne pomeni večjih težav. Če pa človek zapade v začaran krog nespečnosti in telo tako ne dobi zasluženega počitka, sledijo velike težave. Morda se zjutraj prebudite z zavedanjem, da ste ponoči spali, a šele utrujenost pri zajtrku in brezvoljnost vam povesta, da spanec ni bil kvaliteten.

Če se te reči ponavljajo iz noči v noč, kaj kmalu nastane nekaj stresa in obremenjevanja z mislimi, zakaj je temu tako. Če se ne stori nič in se zgolj čaka, da bo nekoč bolje, pa lahko vse skupaj preraste celo v depresivno stanje, ki pa je poleg nespečnosti še dodatna ovira v vsakdanjem življenju.

Povišan krvni tlak

Tudi stres in depresija sta pogosto krivca za naraščanje krvnega tlaka. Dejstvo pa je, da je povišan krvni tlak kasneje krivec za okvare žil in srca do te mere, da lahko prizadeto osebo doleti celo kap. Redno spanje je bistvenega pomena za umirjen srčni utrip in krvni tlak.

Seveda ob zavedanju, da zelo velik del celotne slike predstavljajo tudi zdravo prehranjevanje, pitje vode in gibanje. Tudi škodljivim razvadam je potrebno reči ne. Ko pa vse skupaj povežemo, je jasno, kako zelo se lahko naše počutje izboljša.

Postaran videz

Če se ob pogledu v ogledalo hudujete nad gubicami in postarano, suho, morda nekoliko bledo kožo, je za vse skupaj lahko kriva tudi nespečnost. Posledica nespečnosti ali slabega in nekvalitetnega spanca je namreč povečana proizvodnja stresnega hormona kortizola.

Dokazano je, da slednji deluje pri razgradnji kolagena, ki pa je ena ključnih beljakovin v našem telesu, saj skrbi tako za zdrav in napet videz kože kot tudi za sijoče in zdrave lase ter nohte. Bi raje izgledali mlajši? Privoščite si kvaliteten lepotni spanec.

Slaba koncentracija

Prav nič nenavadnega ni, če se po nekaj neprespanih nočeh kljub litrom kave ne moremo prebuditi in se spraviti k sebi. Na ta način nam upade koncentracija, miselni procesi pa postanejo misija nemogoče, saj od nas terjajo mnogo preveč časa.

Slaba koncentracija

Slab spanec pomeni tudi, da imamo čez dan nižjo mero koncentracije.

Ne le, da zaradi tega trpi šola ali naše delo v službi. Predstavljajte si tako utrujeno osebo za volanom avtomobila. Reakcijski čas se močno podaljša, kar pa je lahko razlika med življenjem in smrtjo udeležencev v prometu. Da ne govorimo o tem, da bi lahko za volanom zaspali.

Padec imunskega sistema

Za konec smo prihranili še en pomemben negativen vpliv nespečnosti na naše zdravje in počutje. Kot vemo, je imunski sistem tisti branik, ki nas v samem začetku obrani pred večino bakterij in virusov, ki so morda na videz nenevarni, v resnici pa lahko povzročijo veliko škode.

V prvi vrsti seveda pomislimo na večjo dovzetnost za gripe in prehlade, a v končni fazi lahko padec imunskega sistema pomeni popolno neodpornost tudi za tiste viruse in bakterije, ki nam sicer niso nevarni in smo z njimi vsakodnevno v stiku.

Zaključek vsega naštetega bi bil, da si moramo vsako noč privoščiti vsaj od 6 od 8 ur kvalitetnega spanca. In ne, ni enako, ali spimo podnevi ali ponoči. Če se težave s spanjem ponavljajo, je potrebno obiskati zdravnika, ki bo poiskal najboljšo možnost za bolj mirne noči.