Kako vas lahko sreča naredi zdrave? (1. del)

Kako vas lahko sreča naredi zdrave? (1. del)

  31 Mar 2019

Sreča je pomen in namen življenja, celoten cilj in konec človeškega obstoja.”

Star grški filozof Aristotel je te besede povedal pred več kot 2000 leti in še danes veljajo.

Sreča je širok izraz, ki opisuje izkušnjo pozitivnih čustev, kot sta veselje in zadovoljstvo.

Najnovejše raziskave kažejo, da se to, da se počuutite srečnejše, prinaša številne potencialne zdravstvene koristi.

Ta članek raziskuje načine, kako vas lahko sreča naredi bolj zdrave.

  1. Sreča spodbuja zdrav življenjski slog

Biti srečen spodbuja vrsto življenjskih navad, ki so pomembne za splošno zdravje. Srečni ljudje pogosto jedo bolj zdravo, z večjim vnosom sadja, zelenjave in polnozrnatih živil.

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 7000 odraslih, je pokazala, da je pri ljudeh s pozitivnim počutjem 47% večja verjetnost, da bodo uživali sveže sadje in zelenjavo kot pa pri njihovih manj pozitivnih kolegih.

Prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, je vedno povezana z vrsto zdravstvenih koristi, vključno z manjšim tveganjem za diabetes, kap in srčne bolezni.

V isti študiji, v kateri je sodelovalo 7000 odraslih, so raziskovalci ugotovili, da je bila pri posameznikih s pozitivnim počutjem 33% večja verjetnost, da bodo fizično aktivni, z 10 ali več urami telesne aktivnosti na teden.

Redna telesna aktivnost pomaga pri izgradnji močnih kosti, povečanju energetske ravni, zmanjšanju telesne maščobe in znižanju krvnega tlaka pri ljudeh vseh starosti.

Še več, biti srečnejši človek lahko izboljša tudi navade in prakse spanja, kar je pomembno za koncentracijo, produktivnost, učinkovitost vadbe in ohranjanje zdrave telesne teže.

Študija iz leta 2018, v kateri je sodelovalo več kot 700 odraslih, je ugotovila, da so bile težave s spanjem kar za 47% višje pri tistih, ki so poročali o nizki stopnji pozitivnega počutja torej o negativnih mislih in splošnim slabim počutjem čez dan.

V pregledu 44 študij iz leta 2016 je bilo ugotovljeno, da, čeprav obstaja povezava med pozitivnim počutjem spanjaem, so za potrditev povezave potrebne nadaljnje raziskave.

  1. Sreča je pomembna za izboljšanje imunskega sistema

Za zdravje je pomemben zdrav imunski sistem. Raziskave so pokazale, da je boljše počutje pomembno za razvoj in delovanje imunskega sistema.

To lahko pomaga zmanjšati tveganje za prehlad in okužbo prsnega koša.

V eni študiji, v kateri je sodelovalo več kot 300 zdravih ljudi, se je tveganje za nastanek prehlada pojavilo po tem, ko so posamezniki dobili virus prehlada prek kapljic za nos.

Najmanj srečni ljudje so imeli trikrat večjo verjetnost, da so razvili prehlad v primerjavi z njihovimi srečnejšimi kolegi.

V drugi študiji so raziskovalci 81 študentom dali cepivo proti hepatitisu B, virusu, ki napade jetra. Bolj srečni študenti so imeli skoraj dvakrat večjo verjetnost, da bodo imeli visok odziv protiteles, kar je znak močnega imunskega sistema.

Učinki sreče na imunski sistem niso popolnoma razumljivi.

Lahko je posledica vpliva sreče na aktivnost osi hipotalamično-hipofizno-nadledvične (HPA), ki uravnava vaš imunski sistem, hormone, prebavo in raven stresa.

Še več, srečni ljudje bodo imeli večjo zmožnost pri spodbujanju zdravja, ki igra vlogo pri ohranjanju močnega imunskega sistema. Sem spadajo zdrave prehranjevalne navade in redna telesna dejavnost.

  1. Sreča pomaga v boju proti stresu

Biti srečen lahko pomaga zmanjšati raven stresa.

Običajno presežek stresa povzroči zvišanje ravni kortizola, hormona, ki prispeva k številnim škodljivim učinkom stresa, vključno z motenim spanjem, povečanjem telesne mase, sladkorno boleznijo tipa 2 in visokim krvnim tlakom.

Številne študije kažejo, da je raven kortizola nižja, kadar so ljudje srečnejši.

Dejansko je ena študija pri več kot 200 odraslih dala udeležencem vrsto stresnih laboratorijskih nalog in ugotovila, da je raven kortizola pri najsrečnejših posameznikih za 32% nižja kot pri nesrečnih udeležencih.

Zdi se, da ti učinki trajajo dlje časa. Ko so raziskovalci tri leta pozneje sledili isti skupini odraslih, je bila razlika med stopnjami kortizola med najsrečnejšimi in najmanj zadovoljnimi ljudmi 20%.

  1. S srečo lahko zaščitite vaše srce

Sreča lahko zaščiti srce z znižanjem krvnega tlaka, kar je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca. Študija, v kateri je sodelovalo več kot 6500 ljudi, starejših od 65 let, je ugotovila, da je pozitivno počutje povezano z 9% manjšim tveganjem za visok krvni tlak.

Sreča lahko tudi zmanjša tveganje za bolezni srca, ki je največji vzrok smrti po vsem svetu.

Številne študije so pokazale, da je bila sreča povezana s 13-26% manjšim tveganjem za srčne bolezni.

Dolgoletna študija 1500 odraslih je ugotovila, da je sreča pomagala z zaščito pred srčnimi boleznimi.

Sreča je bila povezana z 22% manjšim tveganjem v obdobju 10-letne študije, tudi pri upoštevanju dejavnikov tveganja, kot so starost, raven holesterola in krvni tlak.

Zdi se, da lahko sreča pomaga tudi pri zaščiti ljudi, ki že imajo bolezni srca. Sistematični pregled 30 študij je pokazal, da je večje pozitivno počutje pri odraslih z ugotovljeno srčno boleznijo zmanjšalo tveganje za smrt za 11%.

Pomembno je omeniti, da so nekateri od teh učinkov lahko posledica povečanega zdravja na srcu, kot je telesna dejavnost, preprečevanje kajenja in zdravih prehranjevalnih navad.