Kako vas lahko sreča naredi zdrave (2. del)

Kako vas lahko sreča naredi zdrave (2. del)

  31 Mar 2019

 

 1. Sreča lahko podaljša življenjsko dobo

Biti srečen vam lahko pomaga živeti dlje.

Študija, objavljena leta 2015, je obravnavala učinek sreče na stopnjo preživetja na 32.000 osebah.

Tveganje smrti v 30-letnem obdobju študije je bilo pri nesrečnih posameznikih za 14% višje kot pri njihovih srečnejših partnerjih. Velik pregled 70 študij je proučil povezavo med pozitivnim počutjem in dolgim ​​življenjem pri zdravih ljudeh in tistih z že obstoječim zdravstvenim stanjem, kot je bolezen srca ali ledvic.

Ugotovljeno je bilo, da je boljše počutje pozitivno vplivalo na preživetje, zmanjšalo je tveganje za smrt za 18% pri zdravih ljudeh in za 2% pri tistih z že obstoječimi boleznimi.

Kako sreča lahko vodi do daljše pričakovane življenjske dobe, ni dobro razumljeno.

To se lahko delno pojasni s povečanjem pozitivnega vedenja, ki podaljša življenjsko dobo, kot je ne-kajenje, ukvarjanje s telesno dejavnostjo, ustrezno ravnanje z zdravili in dobrimi spalnimi navadami.

 1. Sreča lahko pomaga zmanjšati bolečino

Artritis je pogost pogoj, ki vključuje vnetje in degeneracijo sklepov. Povzroča boleče in ostre sklepe in se s starostjo na splošno poslabša. Številne študije so pokazale, da lahko pozitivno počutje zmanjša bolečino in togost, povezana s tem stanjem.

Biti srečen lahko izboljša tudi telesno delovanje pri ljudeh z artritisom.

Ena študija na več kot 1000 ljudi z bolečim artritisom kolena je ugotovila, da so srečnejši posamezniki vsak dan prehodili dodatnih 711 korakov – 8,5% več kot njihovi manj zadovoljni kolegi. Sreča lahko pomaga tudi pri zmanjševanju bolečin pri drugih stanjih. Študija, na kateri je sodelovalo skoraj 1000 ljudi, ki so si opomogli od kapi, je ugotovila, da so najsrečnejši posamezniki po treh mesecih zapustili bolnišnico za 13% nižjo oceno bolečine.

Raziskovalci so predlagali, da imajo srečni ljudje nižje ocene bolečine, ker njihova pozitivna čustva pomagajo razširiti njihovo perspektivo, spodbujajo nove misli in ideje.

Menijo, da lahko to pomaga ljudem pri oblikovanju učinkovitih strategij obvladovanja bolečine.

 1. Dodatni načini, kako sreča izboljšuje zdravje

Večje število študij je srečo povezalo tudi z drugimi koristmi za zdravje.

Čeprav so te zgodnje ugotovitve obetavne, jih je treba podpreti z nadaljnjimi raziskavami, da se potrdijo omenjene ugotovitve.

 • sreča lahko zmanjša slabotnost: slabotnost je stanje, za katero je značilno pomanjkanje moči in ravnotežja. Študija pri 1.500 starejših odraslih je pokazala, da so najsrečnejši posamezniki imeli 3% manjše tveganje za slabotnost v obdobju 7 let
 • sreča lahko zaščiti možgane pred kapjo: možganska kap se pojavi, ko pride do motenj pri pretoku krvi v možgane. Študija pri starejših odraslih je pokazala, da je pozitivno počutje zmanjšalo tveganje za možgansko kap za 26%.
 1. Načini za povečanje vaše sreče

Biti srečen pomeni, da se počutite bolje – prav tako je izjemno koristno za vaše zdravje.

Tukaj je šest znanstveno dokazanih načinov, kako postati srečnejši:

 • Izrazite hvaležnost: Svojo srečo lahko povečate tako, da se osredotočite na stvari, za katere ste hvaležni. Eden od načinov, kako uresničiti hvaležnost, je zapisati tri stvari, za katere ste hvaležni na koncu vsakega dne.
 • Aktivirajte se: Aerobna vadba, znana tudi kot kardio, je najučinkovitejša vrsta vadbe za povečanje sreče. Hoja ali igranje tenisa ne bo samo dobro za vaše fizično zdravje, ampak tudi za izboljšanje razpoloženja.
 • Privoščite si dober nočni počitek: Pomanjkanje spanja lahko negativno vpliva na vašo srečo. Če se spopadate s pomanjkanjem spanja, si oglejte te nasvete za boljši spanec.
 • Preživite čas zunaj: Odpravite se ven, na sprehod po parku ali umažite roke na vrtu. Potrebno je samo pet minut vadbe na prostem, da se občutno izboljša vaše razpoloženje.
 • Meditacija: Redna meditacija lahko poveča srečo in zagotovi tudi številne druge koristi, vključno z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem spanja.
 • Jejte bolj zdravo prehrano: Študije kažejo, da, več sadja in zelenjave, ki ga boste jedli, srečnejši boste. Še več, uživanje več sadja in zelenjave bo dolgoročno izboljšalo vaše zdravje.

POVZETEK:

Obstaja več načinov za povečanje vaše sreče. Biti aktivni, izražati hvaležnost in to, da zaužijete čimveč sadja in zelenjave, so odlični načini za izboljšanje razpoloženja.

Znanstveni dokazi torej kažejo, da ima sreča lahko velike koristi za vaše zdravje.

Za začetek, sreča spodbuja zdrav življenjski slog. Lahko pomaga tudi pri preprečevanju stresa, krepitvi imunskega sistema, zaščiti srca in zmanjšanju bolečin.

Še več, sreča lahko celo podaljša pričakovano življenjsko dobo.

Osredotočanje na stvari, zaradi katerih ste srečni, ne bo samo izboljšalo vašega življenja – lahko pomaga tudi pri deljenju sreče z drugimi – saj veste, sreča je nalezljiva.