Ko partner ne izpolnjuje vaših čustvenih potreb

Ko partner ne izpolnjuje vaših čustvenih potreb

  30 Mar 2019

Velikokrat se zgodi, da se počutite, da vaš zakonec ne izpolnjuje vaših čustvenih potreb. Toda, zakonski terapevti in strokovnjaki za psihologijo se na splošno strinjajo, da lahko samo vi zadovoljujete vse svoje potrebe. Ne bi se smeli počutiti kot prazno čustveno plovilo, ki ga lahko napolni samo vaš zakonec. Morate prevzeti odgovornost za lastno izpolnjevanje čustvenih potreb in najboljši način, da to storite, je, da najprej zadovoljite potrebe svojega zakonca.

Srečanje potreb zakonca

Čustvena potreba “je hrepenenje, ki vas, ko ste zadovoljni, pusti z občutkom sreče in zadovoljstva, in ko ste nezadovoljni, vas pusti z občutkom nesreče in frustracije,” pravi klinični psiholog in avtor. Psiholog pravi, da zadovoljevanje lastnih čustvenih potreb pomeni, da morajo najprej svojega zakonca postaviti pred sebe.

Ena od ključnih stvari za uspeh v dolgoročnem, predanem odnosu je pravilno razumevanje čustvenih potreb vašega partnerja. Niste odgovorni za izpolnjevanje vseh potreb vaših partnerjev, vendar morate vse te potrebe postaviti pred svoje. Nekatere od teh potreb vključujejo naklonjenost, pogovor, poštenost in odprtost, finančno podporo in družinske obveznosti. To je kot stari pregovor: z ljubeznijo, več kot je daš, več se je vrne.

Zahtevajte, kar potrebujete

Ko ste ljubeči in vse našteto zgoraj, lahko začnete izražati svoje potrebe – vendar morate biti previdni glede tega, kako to storite. Ko želite, da vaš zakonec opravi kakšno dejanje, da bi čarobno izpolnil vaše potrebe, bodite neposredni. “Zahtevajte, kar potrebujete,” pravi psiholog. “Ali želite spremembo, razumevanje ali kompatibilnost? Ne glede na vašo potrebo, bo zahteva  neposredno izboljšala vaše možnosti za zadovoljitev te potrebe.

Na tej točki pride do potrebe po vzajemnosti. Še naprej kažite svojemu zakoncu, da ga cenite. Naredite tiste stvari, ki na splošno postavljajo partnerjeve potrebe pred vaše. “Če se nekdo počuti cenjenega, bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo vaše mnenje o njih dobro. Povejte svojemu partnerju, da veste, da je vaše življenje boljše, ker je on ali ona v njem, to zelo motivacijsko in zelo ljubeče.” Poskrbite, da boste vedeli, kaj vaš partner želi in ceni: Ali so to domače jedi? Spontano cvetje? Posebna večerja v elegantni restavraciji ali masten burger v restavraciji s hitro hrano?

V resnici ni pomembno, na kakšen način dajete svojo pozornost – pomembno je, da vaš zakonec ve, da je cenjen – da se vi zavedate, kaj hoče in kaj potrebuje in da ste pripravljeni to zagotoviti, ne da bi vas prosili. To prizadevanje za razumevanje in pripravljenost za dajanje je ključnega pomena za dober zakon in končno za izpolnjevanje vaših potreb.

Prevzemite odgovornost za sebe

Ste v razmerju, ste povezani s svojim zakoncem, delita dogodke – velike ali majhne – in skupaj gradita življenje. Če pričakujete, da vas bosta mož ali žena izpolnila, ste obsojeni na razočaranje, ker nobeno človeško bitje ne more zadovoljiti drugega človeka. Pričakovanje, da lahko drug človek zadovolji naše potrebe, je pričakovanje ki se bo končalo v strašnem obupu.

Pričakovanja so “morilci” odnosov. Vsi ljudje imajo svoje želje in potrebe. Čovek se ne more povsem spremeniti. Zato je pomembno, da nikoli ne poskušate spremeniti svojega zakonca, partnerja ali prijatelja. Spremenite lahko samo sebe.